En spesialistutdanning for deg som brenner for barn og unge
Er du psykolog, sykepleier, barnevernspedagog, sosionom, pedagog, vernepleier, eller lege og brenner du for barn og unge? Da kan RBUPs spesialistutdanning være midt i blinken for deg. Hvem som kan søke, hva du lærer og hvilke jobbmuligheter utdanningen gir, kan du lese mer om i denne profesjonsoversikten.
Publisert:
Spesialistutdanning for psykologer
Hvem er utdanningen for:
Utdanningen er for autoriserte psykologer som har gjennomført Fellesprogrammet til Norsk Psykologforening og vil spesialisere seg i barne- og ungdomspsykologi.
Hvilke jobbmuligheter gir utdanningen:
Psykologer og psykologspesialister i barne- og ungdomspsykologi er kjernepersonell i alle tjenester som tilbyr psykisk helsehjelp, utredning og behandling til barn, unge og deres familier, for eksempel BUP, psykisk helsetjeneste i bydeler og kommuner, barneverntjenesten og helsestasjoner.
Hva lærer du:
Ved RBUP kan psykologer velge modulene: obligatorisk program i spesialiteten i barne- og ungdomspsykologi og valgfritt program i intersubjektiv terapi med barn og ungdom, som del av sin spesialistutdanning. Informasjonen som følger, gjelder for obligatorisk program.
Ved RBUP får du en bred innføring i klinisk arbeid med barn, unge og deres familier, i henhold til NPFs «Målbeskrivelse for det obligatoriske programmet i spesialiteten barne- og ungdoms-psykologi». Vi har utviklingspsykologisk kunnskap og forskning i sentrum. Den biopsykososiale tenkningen og transaksjonsmodellen ligger til grunn for vår forståelse av hvordan helse og uhelse utvikler seg.
Første semester er viet sped- og småbarn, andre semester barneskolebarn og tredje semester ungdommer. Du lærer om normalutvikling og skjevutvikling, om de vanligste tilstandsbildene vi møter i klinikk, og sentrale behandlingsmodeller.
Undervisningen er klinisk nær og relevant for deg i ditt arbeid som psykolog. Vi legger til rette for at du skal utvikle seg som terapeut gjennom undervisning, øvelser, refleksjon og terapeutisk ferdighetstrening. For å sy sammen undervisning og praksis, tar du med deg klinisk materiale/film til gruppa, sånn at vi kan jobbe sammen med å forstå og tenke om de barna, unge og familiene vi møter. Mellom samlingene skriver du refleksjonsnotater hvor du blir bedt om å hente opp kliniske eksempler, og få tak i hvordan jobben du gjør berører akkurat deg på ulike måter. Vi øver opp ferdigheter i bruk av kasusformulering for å få bedre grep om hvordan strevet har utviklet seg for den enkelte, og hva som kan være god utviklingsstøtte og hjelp for å få det bedre.
Søknadskrav:
- Godkjent fellesprogram må dokumenteres før opptak til det obligatoriske programmet i barne- og ungdomspsykologi.
- Spesialistutdanningen består av praksis, veiledning, kurs og skriftlig arbeid. Opptak til og deltakelse i RBUPs obligatoriske program forutsetter samarbeid med arbeidsgiver (regulert i kontrakt mellom RBUP, arbeidsgiver og deltaker) for å sikre at psykologene har arbeidsoppgaver og veiledning i tråd med utdanningens progresjon og innhold. Psykologene er selv, i samarbeid med arbeidsgiver, ansvarlige for at praksis og veiledning er godkjent i henhold til Norsk Psykologforenings spesialistreglement.
Veiledning:
- 120 timer av spesialistutdanningens 240 veiledningstimer skal være veiledning til praksis i obligatorisk program.
- For detaljerte krav i spesialistutdanningen, se Psykologforeningens utfyllende bestemmelser for veiledning og utfyllende bestemmelser for spesialiteten i barne- og ungdomspsykologi.
Praksis:
- Det er krav til veiledet praksis, minst 50 % stilling, samtidig med utdanningsløpet.
Spesialistutdanning for sykepleiere
Hvem er utdanningen for:
- Sykepleiere som jobber med barn og unge i førstelinjetjenesten eller spesialisthelsetjenesten.
- Helsesykepleiere.
- Psykiatriske sykepleiere.
- Barnesykepleiere.
- Sykepleiere med master i psykisk helse-, rus- og avhengighetsarbeid.
Hvilke jobbmuligheter gir utdanningen:
Etter fullført spesialistutdanning har man mange jobbmuligheter. Mange jobber i spesialisthelsetjenesten, enten i BUP eller på psykiatriske avdelinger for barn og unge. Man kan jobbe i kommunehelsetjenesten. Det kan være på helsestasjon og skolehelsetjenesten (gjelder helsesykepleiere), i forskjellige kommunale tiltak til barn, unge og familier, i psykisk helseteam, eller man kan jobbe i psykososiale kriseteam i kommunen. Det er mulig å jobbe som miljøterapeut i skoler og barnehager, med fokus på psykososial støtte og helseopplysning. En annen jobbmulighet er i private klinikker og organisasjoner.
Hva lærer du:
Spesialistutdanningen for sykepleiere gir deg verktøyene du trenger for å forstå og hjelpe barn og unge – både med tanke på hvordan kroppen, psyken og livssituasjonen deres henger sammen. Dette er utdanningen for deg som vil utvikle deg som sykepleier med din unike kompetanse, jobbe mer målrettet og effektivt i forhold til barn og unges psykiske helse, og virkelig gjøre en forskjell i barn og unges liv.
Første semester er viet sped- og småbarn, andre semester barneskolebarn og tredje semester ungdommer. Deretter lærer du en spesifikk behandlingsmetode som gjør deg trygg i rollen som terapeut og hjelper, samtidig som du samarbeider tett med andre fagfolk i tverrfaglige team. Gjennom praktisk og teoretisk opplæring blir du rustet til å jobbe med både utredning og behandling, alltid med brukeren i sentrum. Du lærer om normalutvikling, skjevutvikling og om de vanligste tilstandsbildene vi møter i klinikk.
Vi legger til rette for at du skal utvikle seg som hjelper gjennom undervisning, øvelser, refleksjon og terapeutisk ferdighetstrening.
Søknadskrav:
- Sykepleierutdanning.
- Master eller en relevant videreutdanning i for eksempel helsesykepleie eller psykisk helsearbeid.
- Sykepleiere som jobber i førstelinjetjenesten eller spesialisthelsetjenesten med barn, unge og deres familier (minimum 3 års relevant arbeidserfaring).
Veiledning:
- totalt 120 timer (60 på profesjonsdelen og 60 på metodedel)
- Merk: NSF har egne krav til veiledning for å bli godkjent klinisk spesialist.
- Godkjent veileder som er sykepleier, eller annen relevant profesjon hvis det ikke er tilgang på sykepleiere. Gjøres i dialog med studieleder på RBUP.
Praksis:
- Det er krav til minimum 50 % stilling som innebærer psykisk helsearbeid til barn, unge og deres familier.
- Man kan ha praksis andre relevante steder i tillegg til sitt arbeidssted.
Spesialistutdanning for sosionomer
Hvem er utdanningen for:
Utdanningen er for sosionomer som jobber med barn, unge og familier. Uansett om du jobber i kommunal barneverntjeneste, på skole, helsestasjon, i BUP, familievernkontor eller i team som FACT ung, gir utdanningen gir deg verktøyene du trenger for å styrke arbeidet ditt.
Hvilke jobbmuligheter gir utdanningen:
Med spesialistutdanningen kan du få titler som klinisk spesialist, familieterapeut, miljøterapeut eller klinisk sosionom. Du blir kvalifisert til å jobbe i alle tjenester som nevnt over, samt i andre roller innen innen helse, sosialt arbeid og forebyggende tjenester.
Hva lærer du:
Denne utdanningen gir deg faglig trygghet, praksisnær kunnskap og personlig utvikling. Du lærer å:
- Forstå hvordan kontekst og livsvilkår påvirker psykisk helse.
- Jobbe med samspill mellom foreldre og barn, terapeutisk familiearbeid og brukermedvirkning.
- Håndtere etiske dilemma og reflektere over egen praksis.
- Samarbeide med andre tjenester og profesjoner for å gi helhetlig hjelp.
- Arbeide kunnskapsbasert, med forskning, brukerkunnskap og egne erfaringer.
Undervisningen er engasjerende og variert, med forelesninger, praktiske øvelser, rollespill og refleksjon i grupper.
Søknadskrav:
- Utdanningen er en post-master. Hvis du ikke har master, kan opptak vurderes individuelt dersom det er ledige plasser.
- Du må ha minst to års klinisk erfaring og være i minst 50 % veiledet klinisk arbeid parallelt med utdanningen.
Veiledning og praksis:
- 240 timer klinisk veiledning individuelt eller i gruppe
- Veiledningen skal være i tråd med FOs krav
- Veileder må være FO-godkjent veileder, som er klinisk sosionom i barn og unges psykiske helse.
- Mer informasjon på hjemmesiden til FO, eller ved å ringe FO eller studieleder på RBUP.
- Praksis skjer på din egen arbeidsplass, men du kan også samarbeide med andre tjenester for å møte kravene til arbeid med ulike aldersgrupper.
Spesialistutdanning for barnevernspedagoger
Hvem er utdanningen for:
Utdanningen er for deg som er utdannet barnevernspedagog og jobber innen BUP, barnevern, skole, kommunale tjenester og private institusjoner for barn og unge.
Hvilke jobbmuligheter gir utdanningen:
Målet med utdanningen er å gjøre deg tryggere og bedre i den arbeidskontekst du allerede er i. Samtidig er jobbmulighetene mange for kliniske barnevernspedagoger. I løpet av spesialistutdanningen lærer du en spesifikk behandlingsmetode som gir retning for senere jobbmuligheter. Det vil være mulig å jobbe i BUP, barnevernet, på institusjoner for barn og unge, helsestasjon, som selvstendig terapeut, og mye mer.
Hva lærer du:
Spesialistutdanningen for barnevernspedagoger gir deg verktøyene du trenger for å forstå og hjelpe barn og unge. Første semester er viet sped- og småbarn, andre semester barneskolebarn og tredje semester ungdommer. Deretter lærer du en spesifikk behandlingsmetode som gjør deg trygg i rollen som terapeut og hjelper, samtidig som du samarbeider tett med andre fagfolk i tverrfaglige team.
Du får en dypere forståelse av hva som er barnevernspedagogens unike kompetanse, og hvordan denne kan brukes aktivt i din egen arbeidshverdag.
Utdanningen legger til rette for en solid kombinasjon av fagkunnskap, praktiske ferdigheter, og verdier og holdninger, slik at du som hjelper får økt kompetanse og forutsetninger for å tilby skreddersydd og målrettet hjelp.
Søknadskrav:
- Utdanningen er en post-master. Med master vil man etter endt utdanning bli spesialist i barn og unges psykiske helse.
- Hvis du ikke har master, kan opptak vurderes individuelt dersom det er ledige plasser. De som ikke har master, blir etter endt utdanning kliniske barnevernspedagoger. De som velger å ta en master senere kan søke FO om spesialisttittel etter endt master-utdanning.
- Du må ha minst to års klinisk erfaring og være i minst 50 % jobb under utdanningen.
Veiledning:
- 240 timer klinisk veiledning individuelt eller i gruppe, som skal dokumenteres ved utdanningens avslutning.
- Veiledning skal være i tråd med FOs krav.
- Veiledningen skal ta utgangspunkt i studentens kliniske arbeid med barn og familier.
- Veileder må være FO-godkjent veileder som er klinisk barnevernspedagog i barn og unges psykiske helse.
- Mer info på hjemmesiden til FO, eller ved å ringe FO eller studieleder på RBUP.
Praksis:
- Deltakeren må være i jobb. Samtidig med undervisningen må deltakerne stå i veiledet klinisk arbeid, minst 50 %, og ha arbeidsoppgaver i tråd med utdanningens progresjon og innhold.
- Det er viktig å ha mulighet for å jobbe med endringsarbeid for de ulike aldersgrupper små barn, barn i skolealder og ungdom. Det er krav om å filme egen praksis med barn og unge i de ulike aldersgrupper.
Spesialistutdanning for pedagoger
Hvem er utdanningen for:
Spesialistutdanningen for pedagoger er for deg som er utdannet pedagog og som jobber i BUP.
Hvilke jobbmuligheter gir utdanningen:
En spesialist i klinisk pedagogikk har mange spennende muligheter, og dette er en jobb som virkelig kan gjøre en forskjell i menneskers liv. Videre beskriver vi noen områder hvor du kan jobbe.
I psykisk helsevern for barn og unge og BUP jobber du med barn og unge som sliter med psykiske helseutfordringer, utviklingsvansker eller læringsvansker. Du blir en viktig støttespiller for både barnet og familien. Du kan også jobbe i psykisk helseteam i kommunen. I helsevesenet kan du jobbe med mennesker i alle aldre som trenger hjelp med læringsprosesser knyttet til sykdom, skade eller utviklingsforstyrrelser. Kliniske pedagoger jobber også i skoler, i PPT-tjenesten, eller som konsulenter for skolesystemet. Du kan hjelpe elever som har psykiske vansker, spesielle behov, bistå lærere med strategier for bedre læring, og bidra til at alle får de beste mulighetene for å lykkes. Har du lyst til å bidra til ny kunnskap? Kliniske pedagoger kan også jobbe i forskningsmiljøer, hvor de undersøker hva som fungerer best for å hjelpe barn og unge med ulike utfordringer.
Hva lærer du:
Utdanningen gir deg terapeutisk kompetanse, faglig trygghet og tyngde, samtidig som du lærer om hvem du er i møte med andre og hvordan du kan bli mer robust i krevende situasjoner. Du får en bred innføring i klinisk arbeid med barn, unge og deres familier. Vi har utviklingspsykologisk kunnskap og forskning i sentrum.
Første semester er viet sped- og småbarn, andre semester barneskolebarn og tredje semester ungdommer. Du lærer om normalutvikling og skjevutvikling, om de vanligste tilstandsbildene vi møter i klinikk, og sentrale behandlingsmodeller.
Vi setter søkelys på hvordan vanskelige følelser kan stå i veien for læring, utvikling og livsutfoldelse. Du vil også få innsikt i forskjellene og likhetene mellom det å jobbe med endring gjennom læring og det å bruke en mer terapeutisk tilnærming i arbeidet med barn og unge.
Vi legger til rette for at du skal utvikle seg som terapeut gjennom undervisning, øvelser, refleksjon og terapeutisk ferdighetstrening. Undervisningen er klinisk nær og relevant for deg i ditt arbeid som pedagog i BUP. Vi ønsker at du skal erfare at det er nyttig å ta med deg det du lærer ved RBUP, tilbake til jobben din
Søknadskrav:
- Master i pedagogikk eller spesialpedagogikk, eller tilsvarende.
- Arbeidserfaring fra førstelinjen i en stilling som krever minimum en bachelor.
- Før påbegynt spesialistutdanning må du ha minimum 2 år med praksis i 100 % stilling fra barnehage, grunnskole, videregående skole eller PPT.
- Praksisen må være av en slik art at den krever pedagogisk grunnutdanning og være direkte relatert til barn og unge i barnehage eller skole.
Veiledning:
- Forening for klinisk pedagogikk (FKL) har egne krav for å bli godkjent som spesialist i klinisk pedagogikk. De krever minst 230 timer veiledning, der 170 av disse timene må gis av spesialist i klinisk pedagogikk. Utfyllende informasjon kan du finne hos Spesialister i klinisk pedagogikk.
- Veiledningen kan du få på din arbeidsplass
Praksis:
- Det er krav til terapeutisk arbeid med barn, unge og/eller foreldre og du må være i minst 50% stilling gjennom hele utdanningen.
Spesialistutdanning for vernepleiere
Hvem er utdanningen for:
- Vernepleiere som jobber med barn og unge i førstelinjetjenesten eller spesialisthelsetjenesten.
- Vernepleiere med master i psykisk helse-, rus- og avhengighetsarbeid.
Hvilke jobbmuligheter gir utdanningen:
Vernepleiere med spesialisering i psykisk helse for barn og unge har mange spennende karrieremuligheter, der deres kompetanse innen tilrettelegging, miljøarbeid og helseoppfølging er høyt etterspurt.
Mange jobber i spesialisthelsetjenesten, enten i BUP eller på psykiatriske avdelinger for barn og unge. Man kan jobbe i kommunehelsetjenesten – i kommunale oppfølgingstjenester, lavterskeltilbud eller psykososiale kriseteam. Som miljøterapeut i barnehage eller skole kan man jobbe med helse- spesialpedagogiske tiltak og bidra til et trygt og inkluderende skolemiljø for barn og unge med spesielle behov eller psykiske helseutfordringer. Man kan jobbe i barneverntjenesten og på institusjoner. Andre jobbmuligheter er private og ideelle organisasjoner, habiliteringstjenester og akutte tjenester, for eksempel i ambulante team.
Hva lærer du:
Spesialistutdanningen gir deg verktøyene du trenger for å forstå og hjelpe barn og unge – både med tanke på hvordan kroppen, psyken og livssituasjonen deres henger sammen.
Dette er utdanningen for deg som vil utvikle deg som vernepleier, jobbe mer målrettet og effektivt i forhold til barn og unges psykiske helse og virkelig gjøre en forskjell i barn og unges liv.
Du lærer en spesifikk behandlingsmetode som gjør deg trygg i rollen som terapeut og hjelper, samtidig som du samarbeider tett med andre fagfolk i tverrfaglige team. Gjennom praktisk og teoretisk opplæring blir du rustet til å jobbe med både utredning og behandling, alltid med brukeren i sentrum. Vi legger til rette for at du skal utvikle seg som hjelper gjennom undervisning, øvelser, refleksjon og terapeutisk ferdighetstrening.
Søknadskrav:
- Vernepleierutdanning.
- Master eller en relevant videreutdanning i for eksempel psykisk helsearbeid.
- Vernepleiere som jobber i førstelinjetjenesten eller spesialisthelsetjenesten med barn, unge og deres familier (minimum 3 års relevant arbeidserfaring).
Veiledning:
- Totalt 120 timer (60 på profesjonsdelen og 60 på metodedel) Merk: FO har egne krav til veiledning for å bli godkjent klinisk spesialist.
- Godkjent veileder som er vernepleier, eller annen relevant profesjon hvis det ikke er tilgang på vernepleiere. Gjøres i dialog med studieleder på RBUP og kravene til f eks FO.
Praksis:
- Det er krav til minimum 50 % stilling som innebærer psykisk helsearbeid til barn, unge og deres familier.
- Man kan ha praksis andre relevante steder i tillegg til sitt arbeidssted.
Merk:
Vernepleierne har ingen egen profesjonsgruppe på spesialistutdanningen, de går i gruppe med en av de sosialfaglige profesjonene eller sammen med sykepleierne.
Spesialistutdanning for leger
Hvem er utdanningen for:
Utdanningen er for leger som spesialiserer seg i barne- og ungdomspsykiatri.
Hvilke jobbmuligheter gir utdanningen:
Dette er en obligatorisk utdanning for leger, for å bli spesialister. Arbeidsted er BUP. Utdanningen bidrar til å utvikle deg som terapeut og menneske.
Hva lærer du:
Deltakeren får en innføring i teorigrunnlaget for psykodynamisk psykoterapi og en forståelse for den terapeutiske prosess og sentrale begrep innen psykoanalytisk/psykodynamisk tenkning. I dette inngår utviklingspsykologisk kunnskap og å forstå barnet og ungdommen i lys av tidlig samspill og tilknytning.
Videre vil deltakeren få kunnskap om viktigheten av pasientens nære omgivelser og hvordan tilnærmingen kan anvendes i terapeutisk arbeid med barn, ungdom, deres familier og nettverk for øvrig. Utdanningen gir økt forståelse for den terapeutiske prosessen og bidrar til egen personlig utvikling.
Veiledning:
- Minst 65 timer.
- Veileder skal være godkjent psykoterapiveileder.
Praksis:
- Minst 50 prosent klinisk stilling i BUP.
Kontaktpersoner:
Marthe Sveberg
Senior kommunikasjonsrådgiver
marthe.sveberg@r-bup.no
+47 92 40 06 88
Tina Koss
Kommunikasjonsansvarlig / Senior Communication Adviser
tina.koss@r-bup.no
+47 45 23 29 85