Hopp til hovedinnhold
Logo som leder til forsiden

Medfødte rusrelaterte skader og genetiske syndromer og tilstander som forårsaker nevroutviklingsforstyrrelser.

Dagskurs om medfødte rusrelaterte skader og genetiske syndromer og tilstander som kan forårsake nevroutviklingsforstyrrelser.

Detaljer

  • Pris: 900,-
  • Antall kursdager: 1
  • Påmeldingsfrist:

Skader i fosterlivet og genetiske tilstander er viktige faktorer som kan påvirke barns utvikling og sårbarhet for skjevutvikling. Kunnskap om dette er viktig for fagfolk som skal jobbe med barn og unge med nevroutviklingsproblematikk. 

På dette kurset vil vi ta for oss to ulike tema: medfødte rusrelaterte skader og genetiske syndromer/tilstander. Det vil blir presentert oppdatert kunnskap om årsaker, risikofaktorer, utredning, diagnostikk, symptomer og tiltak/behandling.

Program

09.00 – 11.30

Medfødte rusrelaterte skader 

  • FAS og rusrelaterte nevroutviklingsforstyrrelser
  • Beskrivelse og definisjon av vanskene, diagnostikk, differensialdiagnostikk, komorbiditet
  • Retningslinjer for utredning og tiltak
Ved psykologspesialist Gro Løhaugen og overlege Jon Skranes, regional kompetansetjeneste for medfødte russkader, Sørlandet sykehus.

Pauser underveis

11.30 – 12.15

Lunsj

12.15 – 15.30

Syndromer og genetiske tilstander som forårsaker nevroutviklingsforstyrrelser 

  • Oversikt over de vanligste genetiske tilstandene og / eller syndromene
  • Atferdsfenotyper og spesifikke behandlingsbehov ved ulike syndromer

Ved overlege Amra Delic, Akershus universitetssykehus, avdeling for nevrohabilitering.

Pauser underveis

15.30 – 15.45 

Avslutning

Kreditering

Godkjent av Norsk psykologforening som vedlikeholdskurs for spesialister med 6 timer. 

Den Norske Legeforening godkjenner kurset som følgende: Barne- og ungdomspsykiatri: 6 timer som valgfritt kurs for leger i spesialisering og spesialistenes etterutdanning. Psykiatri: 6 timer for spesialistenes etterutdanning. Barnesykdommer: 6 timer som valgfritt kurs for leger i spesialisering og spesialistenes etterutdanning.

Forelesere

Amra Delic har jobbet som lege i 20 år, siste 8 år som overlege ved Nevrohabilitering Akershus Universitetssykehus. Er spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering og har jobbet på Sunnaas sykehus, samt spesialist i voksenpsykiatri med spesialfelt nevropsykiatri og habilitering. Jobber til daglig med pasienter med sammensatte problemstillinger som genetiske syndromer, epilepsi, kroniske smerter, nevroutviklingsforstyrrelser, psykiske lidelser og alvorlige atferdsvansker.

Gro CC Løhaugen er spesialist i klinisk psykologi, nevropsykolog og leder av Regional Kompetansetjeneste – Medfødte Russkader (RK-MR), Helse Sør-Øst ved Sørlandet sykehus i Arendal. Gro CC Løhaugen avsluttet i 2011 sitt doktorarbeid i et forskningsprosjekt som omhandler langtidsoppfølging av barn med lav fødselsvekt, ved Institutt for laboratoriemedisin, barne- og kvinnesykdommer, Det medisinske fakultet, NTNU, Trondheim. Gro CC Løhaugen skrev sin spesialistoppgave om det nevropsykologiske bidraget ved utredning og diagnostisering av føtal russkade. Hun har lang erfaring i tverrfaglig arbeid med barn utsatt for rus i fosterlivet fra HABU ved Sørlandet sykehus. 

Jon Skranes er barnelege og leder av Habiliteringstjenesten for barn og unge (HABU) ved Sørlandet sykehus i Arendal. Han er også overlege (50%) i Regional Kompetansetjeneste - Medfødte Russkader Helse Sør-Øst. Skranes har en bistilling som professor ved Institutt for klinisk og molekylær medisin, Fakultet for medisin og helsevitenskap, NTNU, Trondheim.  

Kursansvarlig

Studieleder Kristian Køhn - kristian.kohn@r-bup.no
Prosjektkoordinator Monica Werner - monica.werner@r-bup.no

Kursets mål

  • Kunnskap om medfødte rusrelaterte skader, og hvordan dette kan påvirke barns utvikling
  • Kunnskap om genetiske syndromer, de vanligste genetiske tilstandene, og spesifikke behandlingsbehov ved ulike syndromer
  • Kunnskap om nevroutviklingsforstyrrelser, differensialdiagnostikk, komorbiditet
  • Kjennskap til kunnskapsbasert praksis for utredning, behandling og tiltak ved genetiske tilstander og rusrelaterte skader

Målgruppe

Alle fagpersoner som kommer i kontakt med barn og unge, og som har som oppgave å utrede, behandle, undervise eller igangsette tiltak ved nevroutviklingsforstyrrelser. Profesjonsgrupper som kan være aktuelle er leger, psykologer, pedagoger, helsesykepleiere, barnevernspedagoger, sosionomer, fysioterapeuter og lærere.

Kommende kurs

  • Kursdager:
    Sted:RBUP Øst og Sør, Oslo
    Pris:

    kr 900,-

    Påmeldingsfrist: