Ivaretagelse av barn som pårørende når foreldre har selvmordsatferd
Et todagers kurs om hvordan ivareta alliansen med den voksne samtidig som vi sikrer barnas behov for informasjon og ivaretakelse.
Detaljer
- Pris: 1600,-
- Antall kursdager: 2
- Påmeldings
frist:
Å leve med en mor eller far som vurderer å ta livet sitt utgjør en stor belastning og er potensielt traumatiserende for barn. Mange voksne som selv har vært barn som pårørende forteller at foreldrenes selvmordsytringer, forsøk eller selvskading (selvmordsforsøkene) er noe som ikke blir snakket om og noe de har opplevd å bære i ensomhet. Studier viser at barn som er pårørende til foreldre med gjentakende selvmordsatferd, har statistisk forhøyet risiko for selv å utvikle egen selvmordsatferd. Likevel vet vi at det gjennomføres få informasjonssamtaler (barnesamtaler) med barn og unge når foreldrene strever med selvmordstematikk (selvmordsforsøk). Erfaring viser at profesjonelle kvier seg for å snakke med barna om det som har skjedd.
Gjennom kurset vil du lære nye ferdigheter gjennom filmer, refleksjonsøvelser og rollespill. Filmene viser utdrag fra en terapiprosess før, under og etter en barnesamtale. Kurset har som mål at du som møter problematikken, skal bli tryggere på å gjennomføre barnesamtaler og at kvaliteten på samtalene øker.
Kreditering
Kurset er godkjent som 11 timers vedlikeholdsaktivitet av Norsk Psykologforening og 11 timers meritterende av Norsk Sykepleierforbund.
Forelesere
Kristin Frisch Moe er psykologspesialist med fordypning i barn og unge. Hun har erfaring med denne gruppen barn og deres foreldre fra første- og andrelinjetjenesten. Kristin jobber til daglig som studieleder ved RBUP.
Grete Lillian Moen er klinisk barnevernspedagog, familieterapeut, med spesialisering innen barn- og unges psykiske helse. Grete jobber til daglig som studieveileder ved RBUP.
Synøve Magnussen Wiig er psykologspesialist i klinisk voksenpsykologi og har jobbet med voksne med selvmordsatferd iblant annet Akutteam, poliklinikk, gruppeenhet og akuttpsykiatrisk avdeling. Hun jobber i dag ved RVTS Øst og er prosjektleder for prosjektet.
Kursansvarlig
Spesialrådgiver Grete Lillian Moen - grete.moen@r-bup.no
Prosjektkoordinator Caroline Lund - caroline.lund@r-bup.no
Kursets mål
- Kjenne til at det kan redusere selvmordsatferden til den voksne å få hjelp med foreldrerollen
- Kjenne til at det kan være forebyggende for barnet at familien får hjelp til å snakke om det som har skjedd
- Bli bevisst hva som kan hindre deg som hjelper i å innkalle og gjennomføre informasjonssamtaler når mor eller far har selvmordsatferd
- Få økt trygghet i å gjennomføre informasjonssamtaler med barn i barneskolealder, ungdom og de aller minste barna
- Kjenne til hvordan du kan møte barnet når du er usikker på hva barnet vet om mors eller fars selvmordsatferd
- Kjenne til handlingsmuligheter når du blir bekymret for et barn
Målgruppe
Ansatte/barneansvarlige i Spesialisthelsetjenesten for voksne (DPS: poliklinikker, akutt/ambulerende team, døgnavdelinger), Akuttpsykiatrisk avdeling, somatiske avdelinger der temaet er relevant, ansatte som jobber med tematikken i kommunale tjenester, barnevern, barnevernvakta, krisesenter, BUP, Familievernkontor.
Filer til nedlasting:
Kommende kurs
Kursdager: Sted: RBUP Øst og Sør, Oslo Pris: kr 1600,-
Påmeldingsfrist: